The Marià Cubi Project

In contrast to Barcelona’s old town, the ordered streets of Barcelona’s ‘uptown’ have a residential, tree-lined ambiance. In one of them, we found an apartment dating from the 1960s but with original, suelo hidráulico, or beautiful patterned flooring that is characteristic of so many apartments in the city.

Rather than drastically altering the layout, Arquitectura G saw this project as project as ‘imposing’ elements onto the existing one, with the aim of creating a contemporary home that doesn’t destroy its historical value. They did this by installing ‘walls’ and elements that, in terms of height, fall short of the existing ceiling, letting light and continuity run from front to back façade.

Taking advantage of large windows at the rear of the apartment (which look out onto one of Barcelona’s unique ‘interior patios’) a social area was created at the rear of the apartment. An ‘island’ was installed for the kitchen and TV area. In front of it, a cross-placed wall, where the sofa has been placed, breaks the geometry of the pre-existing flooring, and adds a dash of artfulness to the space.

The bedrooms occupy the front of the apartment, where a bathroom as been installed in a central nucleus.

We chose materials that complement the existing floor tiles, decontextualizing them with vertically panels of block colour that echo their tones and proportions.

LOCATION:

Carrer Marià Cubi,69 Barcelona, Spain

DESIGN TEAΜ:

Arquitectura-G

PROJECT MANAGEMENT:

Obras Diaz

PROJECT STATUS:

Completed, 2015

AREA: 

2.5 bedrooms, 

2 bathrooms

90m2

PHOTOGRAPHY:

 Jose Hevia

PRICE      

Sold

SALES TEAM:

Carolina Marti