The D´en Serra Project

On the edge of Barcelona’s Barri Gòtico a few steps from the marina and old port, we found a 65-square-meter apartment dating from 1850.

It was in a deplorable state, a virtual ruin of tiny rooms, but with a balcony overlooking an ancient street. Arquitectura G, a young local studio, drew up plans to convert it into a stylish, three-bedroom home in accordance with client demands; light, fresh air and open-plan living spaces in order to take full advantage of their new Mediterranean lifestyle.

The kitchen and bathroom were moved from the rear of the apartment to the centre, which freed up living areas in both the front and back and at the same time created an unusual, modular epicentre of the home.

The front section, where the balcony is, was divided into two rooms. Here architects placed a daring mirrored ‘pyramid’ that acts as an ingenious room ‘divider’. It provides precious storage space –  always welcome in small-scale homes – and also diffuses natural light throughout the home.

As for the materials, we chose white walls and steel grey ceramic flooring. These choices lend the home a clean, neutral feel, and a ‘clean slate’ for the new owners. The central ‘wet area’, with butter yellow and matt black surfaces adds warmth and colour, two elements that go hand in hand with Barcelona living.  

LOCATION:

Carrer D´en Serra, 5 Barcelona, Spain

DESIGN TEAΜ: 

Arquitectura-G

PROJECT MANAGEMENT:

Construccions Rodriguez

PROJECT STATUS:

Completed, 2014

AREA:

3 bedrooms

1 bathroom

70m2

PHOTOGRAPHY:

Jose Hevia

PRICE:

Sold

SALES TEAM:

Carolina Marti